Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Teлефонски разговор са Председником САД Б.Обамом

У складу са раније постигнутим договором одржан је телефонски разговор Владимира Путина са Председником САД Бараком Обамом.

Посебно је размотрена кризна ситуација у Украјини. Владимир Путин је посебно истакао необходност хитног и безусловног престанка са обе стране борбених дејстава на југо-истоку Украјине, која су већ резултирала многобројним жртвама и приморала су стотине хиљада Украјинаца да траже уточиште у Русији. Наглашена је неприхватљивост гранатирања руске територије са украјинске стране, у чијем резултату има жртава међу грађанима Русије.

Председник Русије је информисао Барака Обаму о предузетим са руске стране мерама обнове консултација контакт-групе уз учешће представника југо-истока Украјине. Изражена је нада да ће америчка страна такође дати допринос лансирању мировног преговарачког процеса у Украјини. Томе је посебно намењена хитна реализација руске иницијативе о присуству посматрача ОЕБС-а на низу контролних пунктова преко руско-украјинске границе.

Владимир Путин је изразио озбиљно разочарање у вези наредне неконструктивне одлуке Вашингтона о увођењу тзв. "секторалних" санкција, које наносе штету како билатералним везама, тако и напорима по проналажењу компромиса у циљу регулисања украјинске кризе.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти