Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Т.Николић примио представнике руских компанија

Повећан обим српског извоза у Русију

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин са представицима највећих руских компанија у Србији констатовали су да је обим српског извоза у првих седам месеци ове године значајно повећан и да га треба одржати.

Како је саопштено из кабинета председника Нациоанлног савета, Николић је оценио да су односи Руске Федерације и Србије на изванредном нивоу и додао да му је жеља да и иекономски буду подигнути на исти ниво.

Састанак Николића и Чепурина
Састанак Николића и Чепурина

"Обим српског извоза у првих седам месеци ове године је значајно повећан и тај тренд желимо да одржимо. Интересују нас нови пројекти, могућности и планови пословања Руске Федерације у Србији. Србија је заинтересована за веће присуство руских фирми и руског капитала, а посебно нам је важно да представници компанија у областима високих технологија дођу у Србију која за њих већ припрема индустријске зоне", навео је Николић.

Навео је и да ће Национални савет и Влада Србије учиниће све да пословно окружење у Србији за руске компаније учини стабилним и предвидивим. 

"Циљ нам је да на основу позитивног пословања ваших компанија у Србији, на наше тржиште дођу нови руски инвеститори и нове руске фирме“, рекао је Николић.

Амбасадор Чепурин је истакао да Руска Федерација доживљава економски раст и да ће се у будућности посебна пажња посветити дигитализацији економије, енергетици као и саобраћајној машиноградњи. 

"Робна размена са Србијом расте, интерес нам је да посебно проширимо сарадњу у обласити железничког саобраћаја, да Србија постане део великих пројеката. За руске компаније и српске привреднике је веома битна структура механизма сарадње како би наше трговинске односе чекала добра будућност“, навео је Чепурин.

Представници највећих руских компанија које послују у Србији представили су председнику Националног савета Томиславу Николићу резултате досадашњег пословања њихових компанија, као и конкретне планове њиховог даљег пословања у Србији.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Николић: Да економска сарадња са Русијом достигне ниво политичке

© Tanjug/ SAVA RADOVANOVIC/

Маша Радовић

Председник Националног савета за координацију сарадње сa Русијом и Кином Томислав Николић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Чепурином, као и са представницима највећих руских компанија које послују у Републици Србији.

Након одржаног састанка, Николић је за Спутњик изјавио да су теме данашњег сусрета биле даља сарадња, услови за пословање, проблеми на које се наилази, као и могућности да се економска сарадња између Руске Федерације и Србије подигне на ниво на коме је политичка сарадња између ових двеју земаља.

„Више пута сам и као председник Србије имао, нажалост, тежак задатак да замолим председника Руске Федерације да учини за Србију нешто што није уобичајено, што га је чак доводило и у известан сукоб са другим државама, посебно са Европском унијом или Западном цивилизацијом. Наравно, председнику Путину није ни требало оправдање да помогне Србији, а мени је остало као некакав терет што у економији не сарађујемо у мери у којој сарађујемо са другим државама или организацијама, у мери која је прихватљива и за Русе и за Србе.“

Савет и Канцеларија су основани, како Николић каже, као део Владе Србије и настоје да поспеше сарадњу, да пронађу начине за нове руске инвестиције на српском тржишту, за нове купце и добављаче за српску робу — посебно у области прехрамбене индустрије.

„Волео бих да можемо да кажемо да ми у потпуности сарађујемо на бази економских принципа вођени љубављу коју наши грађани осећају једни према другима и да можемо да сачекамо нешто мирније време. Веома су тешка времена кроз која данашња цивилизација пролази, а која се наслућују у политичким говорима неких лидера и наговештавају некакве апсолутне поделе, у којима другима неће дозволити да буду на једној или на другој страни, а ја сам желео као председник, данас и као грађанин Србије, да Србијa никоме не затвара врата, да сарађује са истоком и западом и севером и југом, али да очува свој суверенитет и достојанство и да ту своју жељу, да сарађује са свима, представи као једну нормалну жељу која је руковођена другом жељом — да грађани Србије живе боље.“

Николић је нагласио да се током данашњег састанка нису превише разматрале конкретне примедбе, али да је ипак у разговору са представницима неколико великих руских фирми открио шта је то што њих сада мучи.

„Сазнао сам за шта сматрају да немају исте услове за функционисање и за природну делатност као што имају неке друге земље, као и које планове би могли да ставе у оквиру својих стратегија, па да о тој теми заједнички разговарамо и тако припремимо, рецимо, следећу годину. Да и они спреме капацитете или изворе финансирања, да ми исправимо своје жеље. Био је ово један изузетно користан састанак и за њих који немају често прилике да се окупе овако заједно, а и за мене да сагледам шта то још увек стоји између нас. Понекад смо и сами криви, jeр недовољно водимо рачуна, на пример, о квалитету пољопривредних производа, па неки наши извозници понекад и одступе од правила. Говорили смо посебно о прузи Београд-Будимпешта у којој ће бити два партнера — руски и кинески. Мислим да ће Канцеларија помоћи Влади Србије да успостави изванредне односе између ова два партнера, како би радови текли у континуитету и како се не би појавила нека грађевинска граница између дела пруге који је радила кинеска страна и дела који ради руска страна“, закључио је бивши председник Србије.

„Мислим да је сала зграде Канцеларије за сарадњу са Руском Федерацијом била довољно велика да их прими, али ће тек једнога дана, када ону малу салу у Центру Сава напунимо руским привредницима, све моје жеље и амбиције о сарадњи са Руском Федерацијом бити остварене“, додао је Томислав Николић за Спутњик.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти