Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

У Амбасади одржан свечани пријем

БЕОГРАД - Поводом дводневне међународне конференције посвећене 100. годишњици почетка Првог светског рата у амбасади Русије у Београду данас је одржан свечани пријем.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин захвалио је председнику Фонда Андреја Првозваног Владимиру Јакуњину што је одабрао баш Београд за домаћина конференције и поздравио госте међу којима су били председница скупштине Маја Гојковић и патријарх српски Иринеј.

Чепурин је истакао да је данас у Београду откривен споменик српским и руским војницима у Првом светском рату "који су се борили раме уз раме и увек на страни истине“.

Пријему су присуствовали министри Небојша Стефановић, Иван Тасовац, Братислав Гашић и Велимир Илић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, као и многе друге јавне личности.

Извор: Танјуг

 

Говор на пријему

Амбасадора Русије

Александра Чепурина

 

Поштована госпођо Председниче Скупштине, поштована господа Министри, посланици, драги Владимире Ивановичу, драги учесници конференције, пријатељи!

 

Окупили смо се овде поводом одржавања у Београду дивне и веома актуелне Међународне научно-друштвене конференције „Велики рат и почетак новог света“. Хвала Владимире Ивановичу, да сте изабрали за одржавање ове конференције управо Београд.

 

Данас смо отворили спомен-обележје на Калемегдану.

 

А већ ускоро, ја се надам, отворићемо у центру Београда и споменик омиљеном за Србе руском цару Николају Другом.

 

Надам се да ће оне улице Београда, који су носиле имена совјетских јунака, поново вратити своје изворне називе. То су хероји који су дали живот за слободу српског народа.

 

Велика хвала сарадницима Центра националне славе, који су уложили душу у организацију догађаја у Београду.

 

Посебна захвалност „Лукојл-Србија“ и „Сбербанку-Србија“, који су помогли организацији данашњег пријема.

 

Изузетна захвалност на помоћи и подршци ових иницијатива руководству Србије, Светом Патријарху, градоначелнику Београда.

 

Имамо велику историју. Руси и Срби су увек били заједно и на страни истине. Сећамо се тога. То је основ наше будућности, нашег просперитета, који су руски и српски народи заслужили својим талентом, трудом и својим жртвама.

 

Дозволите да пружим реч Владимиру Ивановичу Јакуњину.

 

 

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти