Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

У Русији старвовала штафета паралимпијске бакље

У Русији је стратовала штафета паралимпијске бакље. За 10 дана 1500 носача бакље пронеће главни симбол 11. зимских Паралимпијских игара по свим руским регионима. Сваког дана пламен ће се палити истовремено у неколико руских градова. Штафета ће стићи у Сочи 7. марта, на дан отварања Паралимпијаде.

У Русији старвовала штафета паралимпијске бакље

Тако је у Јакутији церемонија паљења ватре за штафету Паралимпијских игара одржана у природном парку Ленски стубови. Пламен је добијен из кремена. У Хабаровску бакља Паралимпијаде је била запаљена на централном тргу од огњеног нанајског цвета. Према древног легенди Нанајаца, огњени цвет доноси дуговечност, здравље и успех ономе ко га нађе.

За време штафете бакља Паралимпијаде ће се налазити у рукама 1500 носилаца. За мене је огромна срећа да учествујем у првој у историји Русије штафети паралимпијске ватре, каже двострука паралимпијска шампионка у пливању Олесја Владикина.

За мене је то врло важно зато што је паралимпијски спорт велики део мог живота. Осетити учешће у Играма, то је врло важно. Желим да становници Русије не пропусте овај догађај у својим градовима, да подрже паралмипијце и да учествују у том догађају. Пламен носи у себи врло важне квалитете – доброту и одушевљење.

Од обала Тихог океана паралмипијска штафета ће кренути на пут по земљи. Она ће посетити 45 градова Сибира, Забајкалје, Урал, Централне регионе, север и југ Русије. Једна од етапа штафете ће проћи у домовини рађања Паралимпијских игара – Великој Британији, у Сток-Мандевилу. А 5. марта у Сочију ће бити одржана симболична цремонија обједињења ватре. Паралимпијска бакља објединиће читаву Русију, каже генерални секретар руског Пралимпијског комитета Михаил Терентјев.

То је важан догађај који доприноси привлачењу пажње за цредности паралимпијског покрета, позива све грађане Русије и читавог света да навијају за спортисте, радују се њиховим победама.

Михаил Терентјев верује да руски спортисти могу да покажу на Паралимпијади у Сочију исто тако добар резултат као у Ванкуверу 2010. Тада су Руси освојили 38 медаља – 12 златних, 16 сребрних и 10 бронзаних. Зимске Паралимпијске игре у Сочију ће бити одржане од 7. до 16. марта.

Извор: Глас Русије

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти