Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

У "Руском дому" обележен Дан народног јединства Русије

Поводом државног празника Дана народног јединства у «Руском дому» у Београду су одржане свечаности, у којима су учествовали хорови српских школова, победници међународног такмичења руских песама, "Прво београдско певачко друштво", хор сународника при «Руском дому“ као и заслужни уметник Русије Јан Осин.

Амбасадор Александар Чепурин се обратио присутнима следећим речима:

Поштоване даме и господо, драги пријатељи!

Дозволите да Вам честитам Дан народног јединства. Пре више од четири столећа, у време, које је било тешко за Русију, наши преци су стали раме уз раме и тако су постали пример за све будуће генерације. Успели су да превазиђу сталешка, национална, верска и остала неслагања ради остварења заправо великих циљева – ослобођења родне земље од интервената и изградње јединствене и снажне државе, коју поштује цео свет.

Обележавање Дана народног јединства у 70. годишњицу Велике Победе има посебну актуелност. Сваки човек, који искрено воли своју земљу, зна да су такви појмови као што су патриотизам, самопожртвовање, верност Отаџбини, заштита њених интереса, приврженост њеним законима и традиционалним вредностима никада не губе свој значај. Шта више, управо ове идеје међусобно повезују савремене грађане Русије и њихове славне претходнике. И, како гласи химна Русије, «тако је било и јесте, и увек ће бити». То је показала сама историја нашег народа.

Овом свечаном пријему према традицији присуствују наши сународници, а и представници српског друштва, који деле бриге и проблеме Русије, који показују живо интересовање за догађаје у нашој земљи. Користим ову прилику да се Вам захвалим на учешћу и подршци поводом несреће, која је нас скоро задесила.

После револуције 1917. године хиљаде руских људи су нашли уточиште у Србији. И овај сјајни Руски дом је споменик српско-руског пријатељства. И ви, драги наши сународници, и даље јачате ово јединство. Сасвим недавно ми, и Руси, и Срби, заједно смо поставили споменик руском цару Николају II, и то је симболично. У Чувашији је скоро отворен споменик Николи Тесли, а у Санкт Петербургу ће тачно за месец дана бити отворен споменик хероју из Отаџбинског рата 1812. године, генералу Михајилу Милорадовићу. Постоји идеја да се у Београду подигне споменик великом руском и српском архитекти Николају Краснову. У Јалти, у Историјском Ливадијском дворцу, такав споменик се већ налази.

Веома успешна и значајна посета Русији Председника Владе Србије Александра Вучића пре неколико дана је сликовито показала да смо спремни да сарађујемо у стварању Европе без зидова и линија подела, као и да енергично развијамо билатералну сарадњу у свим кључним сферама: политичкој, економској и културној – у интересу наших земаља и народа, наше будућности.

Нас – Русе и Србе – уједињује не само историјска судбина, али и непрекидне пријатељске везе и вера у успех наших заједничких пројеката, у економски напредак, као и о очување идентитета наших народа и територијалног интегритета наших земаља. И ми ћемо у томе успети, јер су Русија и Србија земље, које имају мушки карактер.Имамо веома слично схватање света, а наши објективни интереси се у многоме поклапају.

Хвала свима, који према својој могућности доприносе учвршћивању наших вековних веза.

Срећан празник, драги пријатељи.

 

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти