Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

У Србију су стигли два хеликоптера МЧС Русије

Два руска вишенаменска хеликоптера типа К-32 слетели су око 16 цасова на нишки аеродром "Константин Велики" како би се укљуцили у пружање помоћи.

Хеликоптери ће летети сутра од раног јутра и преносиће хуманитарну помоћ и учествовати у спасилачким акцијама на угроженом подручју, рекао је заменик директора Српско-руског хуманитарног центра у Нишу Јевгениј Анатољевич Климаков новинарима.

"Наш основни задатак је спасавање људи", рекао је Климаков говорећи о помоћи Руске Федерације братском народу у Србији.

Он је, говорећи о својим искуствима у ванредним приликама, напоменуо да је сличних непогода било у Русији, али да је ћуд природе тешко предвидети.

Људи раде све, али зна се да је снага воде на земљи најјача, казао је он. Капетан једне од посада Александар Илариошин Михаилович рекао је да хеликоптер може да понесе пет тона терета споља и да може учествовати у спасавању људи из угрожених подручја.

Хеликоптер служи и за гашење пожара, а Михаилович је већ учествовао у гашењу шумских пожара у Србији 2012. године и добро познаје Ниш.

Он је рекао да ће посаде у Србији остати онолико колико треба.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић рекао је да би један од хеликоптера могао да остане у Србији како би учествовао током лета у гашењу евентуалних пожара.

Он је најавио за вецерас слетање још једног руског авиона са хуманитарном помоци - пумпама, агрегатима, храном за бебе и топлом одећом.

Перишић је захвалио на помоћи и казао да ће Ниш као домаћин испунити све захтеве руских спасилаца.

Извор: Тањуг

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти