Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Велика двадесеторица: нерешени самит

Владимир Путин је задовољан резултатима самита двадесеторице. Према мишљењу председника Русије, он је био садржајан и протекао је у повољној атмосфери. Ово је шеф државне думе изјавио на конференцији за штампу према резултатима форума завршеног у аустралијском Бризбејну.

Аналитичари са своје стране истичу невиђени притисак који су покушали да припреде руском лидеру организатори самита. И подвлаче: захваљујући дипломатској суздржаности Путина стране у Бризбејну су одиграле нерешено.

Завршни ручак лидера земаља двадесеторице протекао је без Владимира Путина. Руски лидер је одабрао да се наспава пред одлазак на посао, пославши на састанак министра економије Антона Силуанова. А како не би било шпекулација тим поводом, председник Русије је објаснио: предстоји му лет дуг 18 сати и из авиона он одлази директно на посао. У аустралијском Бризбејну Путин је обавио једно од најдаљих својих путовања: за осам дана стигао је да посети Пекинг, где је учествовао у дводневном самиту АТЕС, и Владивосток.

Завршни комунике самита Г-20 испао је бледуњав. Једина тачка на којој се задржава поглед јесте обећање општег напретка економије двадесеторице до 2018. године за 2%. Такви не баш упечатљиви резултати објашњавају се просто, подвлачи директор аналитичког одељења инвестиционе групе Норд-Капитал Владимир Рожанковски.

У данашњем тренутку нема концептуалног плана развоја економије. Ево већ осми самит двадесеторице констатује чињеницу да механизми застаревају, потребни су неки нови. У ствари, то је оно о чему стално говори Русија – треба да постоји мултиполарни свет са разним валутама.

Западним земљама Г-20 руски предлози се не допадају. О томе како они не ћеле појаву нових центара моћи на економском и политичком фронту говоре и напори које су организатори уложили како би максимално раздвојили Русију и Кину. Очигледно озбиљно се плаше договора Москве и Пекинга о обрачунавању у јуанима и рубљама.

На крају основна радња одвијала се ван оквира радних саветовања – пошто није била посвећена економији, већ политици, истиче директор Међународног института за политичке експертизе Јевгениј Минченко.

Кључно питање била је Украјина, при томе десила се врло јсна подела. Обратите пажњу да је Путин врло позитивно разговарао са представницима азијских земаља на самитима БРИКС и АТЕС. Али истовремено испоставило се да представници Запада нису спремни за дијалог са Путином. По свему судећи, на њега се вршио прилично снажан притисак у циљу да се примора да преда Доњецку и Луганску народну републику. Управо зато дијалог није успео, и Путин је превремено напустио самит. Десила се подела старих економија: Европа, САД и сателити англосаксонског света као што су Аустралија и Канада с једне стране, а са друге економије у развоју, као што су Индија, Кина и Русија.

Како истичу посматрачи, на самиту Велике двадесеторице Владимир Путин се понашао прилично сигурно – за разлику, између осталог, од Барака Обаме. Мада Путин не поставља себи задатак да се свиди западним лидерима. Он је јасно ставио до знања пред одлазак у Аустралију: неће молити да санкције буду укинуте и не намерава ни пред ким да се понижава. У целини Путинова дејства сада доводе до тога да улога Русије као независног центра теже само расте.

Извор - http://serbian.ruvr.ru/

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти