Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Велика годишња презентација Руско-српског хуманитарног центра

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да Руско-српски хуманитарни центар са седиштем у Нишу представља значајну помоћ за Србију.

Небојша Стефановић је навео и да значај Центра превазилази границе Србије делујући у ванредним ситуацијама и у земљама региона.

"Од свог оснивања 2012. Центар је на жалост имао у Србији много хуманитарних операција у којима је био веома успешан", рекао је Стефановић на представљању резултата Центра у 2014. години.

Догађају су присуствовали амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, министар Велимир Илић, представници дипломатског кора, међународних и регионалних организација, извршних власти и локалних самоуправа.

Стефановић је подсетио да су руски спасиоци током овогодишњих поплава спасили више од 2.000 људи у Обреновцу међу којима је било 400 деце.

"Центар је био ангажован на гашењу пожара, а и сада је испоручио генераторе на подручје Источне Србије", навео је Стефановић.

У будућности морамо радити на успостављању још бољих превентивних оперативних процедура како би се реаговало још брже и ефикасније, рекао је Стефановић додајући да дугујемо захвалност Руској Федерацији и Центру на пруженој помоћи.

Стефановић је напоменуо да ће у Центру наши кадрови и ватрогасци добити квалитетну обуку за ефикасно деловање у венредним ситуацијама.

Чепурин је рекао да је Центар отвореног карактера и да свако кога то интересује може да дође и сазна све о њему.

"Центар је отворен за учешће и сарадњу националних и међународних структура у области уклањања елементарних непогода", а свеукупни допринос Русије Центру у периоду од 2008. до 2017. ће износити 102 милиона долара", рекао је руски амбасадор.

Београдском Ватрогасном батаљону предат је даљински управљач специјалног ватрогасног робота који штеди људске животе и ради на хемијски угороженим комплексима.

Још један такав робот остаје у Нишу, речено је приком обиласка и упознавања са хуманитарном функцијом Центра.

Чепурин је подсетио да је Центар био ангажован на гашењу пожара не само у Србији, већ и на тероторијама других држава, у БиХ, Грчкој и Словенији.

Он је истакао добру сарадњу између две државе, као и да је организационо Центар формиран и да ће радити на остваривању хуманитарне функције.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је да је сарадња са руским колегама на терену била изузетно добра и указао на велики значај два ватрогасна робота за деловање у хемијски угроженим комплексима.

Коодиректор Центра Виктор Викторович Сафјанов је рекао новинарима да Центар испуњава све задатке руководства две земље и да је спреман за хуманитарно деловање у свим ванредним ситуацијама.

На Универзитету у Нишу представљени су резултати Центра у овој години и задаци за 2015. годину.

Извор - РТС

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти