Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Велики успех деце из Србије на Фестивалу руског језика у Москви

Велики успех деце из Србије на Фестивалу руског језика у Москви

Представници Србије недавно су се вратили са Међународног фестивала руског језика који је одржан у Москви. На фестивалу је учествовало више од 500 ученика и студената из 25 земаља, међу којима је била и Србија.

Овај фестивал је образовна и креативна платформа на којој учесници имају прилику да развијају своје знање руског језика у живом разговору, да покажу своје таленте, размене идеје и нађу истомишљенике.

Српска делегација у Москви
Српска делегација у Москви
Након завршене прве квалификационе туре, у финале је прошло 120 учесника из 19 земаља, међу којима и 16 учесника из Србије.

У другој квалификационој тури од шест категорија представници наше земље освојили су значајне награде у четири категорије.

На конкурсу Познаваоци руског језика, историје и културе Русије, у подноминацији Руски као страни језик, прво место је освојила петнаестогодишња Данила Даниловић из Руског клуба СО МОФЕПН (Београд) под руководством Јулије Даниловић. Друго место припало је петнаестогодишњој Јовани Живковић из Основне школе „Миша Стојковић" (Умчари) под руководством професорке руског Бојане Динић, а треће место седамнаестогодишњем Игору Марковићу из средње школе „Младост" (Петровац на Млави) под вођством професорке руског Кристине Милетић.

Специјалне награде од најстарије издавачке куће у Русији Просвещение добили су Јована Живковић и Данило Даниловић за истрајан рад и јачање веза између Србије и Русије.

На конкурсу Позоришно стваралаштво и уметничко изражавање, друго место је освојила група седамнаестогодишњих глумаца за комад „Тинејџери у кући" ‒ Анђела Ристић, Теодора Богдановић, Давид Милосављевић и Филип Јовановић из средње школе „Младост" (Петровац на Млави, проф. руског Кристина Милетић).

На конкурсу Модерно декоративно примењена и ликовна уметност друго место је освојила петнаестогодишња Сафаргалијева Марјам из Школе за дизајн у Београду. 
На конкурсу Дечје и омладинско филмско и телевизијско стваралаштво прво место је додељено групи четрнаестогодишњака из београдског Дечјег културног центра „Жар-птица" ‒ Милени Ракити, Слободанки Ненадовић и Давиду Ковачевићу (руководилац Елена Ракита). Група је представила филм о значају руске емиграције у Краљевини Југославији и значају Руса у Србији.

Тринаестогодишња Александра Мосуровић (Руски клуб СО МОФЕПН, Београд) представљала је Србију на конкурсу Вокално-хорска уметност.

Приредила Јулија Давидович

Извор: http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/2520/nauka/3262998/veliki-uspeh-dece-iz-srbije-na-festivalu-ruskog-jezika-u-moskvi.html

 
Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти