Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сергеј Лавров за укидање свих санкција

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров затражио је данас у седишту УН укидање свих санкција.

„Достизању циља стабилног развоја директно противречи пракса увођења једностраних мера принуде које нарушавају Устав ОУН. Слични нелегитимни рестриктивни поступци, који уз то подривају тржишне принципе у области трговине, финансија, технологије, инвестиција, морају бити прекинути", рекао је руски шеф дипломатије.

Према његовим речима, то се односи на неопходност укидања ембарга против Кубе, и на друге санкције које су произвољно уведене мимо Савета безбедности Уједињених нација.

 Спремни смо да на све могуће начине допринесемо повећању ефикасности рада УН. Верујем да ћемо заједничким напорима постићи ефикасну и правовремену реализацију нове глобалне агенде у области развоја, истакао је руски шеф дипломатије.

Лавров каже да у години своје 70. годишњице УН остају главна међународна платформа за израду основних принципа и стандарда социјално-економске, хуманитарне и еколошке сарадње.

Русија не покушава да учи партнере како да живе, не намеће им своје политичке моделе и вредности, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у обраћању учесницима јубиларног, 70. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку. Русија за јачање регионалне сарадње, међу којима су интеграције у евроазијском простору. Лавров се залаже за укидање свих санкција које се произвољно уводе мимо Савета безбедности УН. Према његовим речима, Русија као један од најважнијих услова омогућавања стабилног развоја види у решавању климатског проблема.

„Наша земља је светски лидер по кумулативном снижавању емитовања издувних гасова и компензује раст емисије из других земаља и региона мира“, истакао је он.

„Сматрамо да је неопходно повећати ефикасност сарадње Генералне скупштине УН и Економско-социјалног савета УН с Бретон-вудским институцијама и Светском трговинском организацијом ради хармоничнијег управљања глобалним валутним, финансијским и трговинским системом“, истакао је он.

Русија је, у  оквиру иницијативе за најсиромашније земље с великом задуженошћу, отписала основни дуг, који само за афричке земље износи 20 милијарди долара.

„Без обзира на сложене економске услове, Русија остаје одговоран и поуздан партнер земаља у развоју у решавању највећих проблема њиховог становништва, укључујући борбу с болестима“, рекао је Лавров. Русија се, према његовим речима, залаже за стварање праведног глобалног економског поретка и позива земље чланице УН да делују на основу општепризнатих норми међународног права, уз колективно  усвајање решења.

Лавров је рекао да кључни задатак државне политике Русије у сфери доприноса међународном развоју на глобалном нивоу јесте уништење сиромаштва, као и да је олакшавање дужничког терета једна од ефикасних полуга у тим напорима.

Руски шеф дипломатије је рекао да је руска помоћ развоју усмерена на решавање суштинских проблема, с којима се суочавају земље које су у невољи.

„Не покушавамо да учимо партнере како да удешавају свој живот, не намећемо им политичке моделе и вредности“, истакао је Лавров.

Руски шеф дипломатије је рекао да је заједничким напорима држава, међународних и невладиних организација, бизниса, научних кругова УН успела да напредује у борби против сиромаштва и глади, да обезбедимо приступ услугама медицинске заштите и образовања милионима људи у целом свету, да смањимо ниво смртности мајки и деце...

Спутник

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти