Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Владимир Путин на заседању Међународног економског форума у Санкт Петербургу

Путин форуму у Ст.Петербургу: Русиjа жели jеднак третман

 

СAНKT ПETEРБУРГ - Председник Русиjе Владимир Путин обратио се данас путем телеграма учесницима Mеђународног економског форума у Санкт Петербургу, поручивши да Русиjа жели да побољша везе са другим земљама, али уз услов да jе третирана као jеднака и да се њени интереси поштуjу.

"Русиjа jе спремна да прошири везе са свим партнерима на основу истинске jеднакости и поштовања међусобних интереса", навео jе Путин у поздравном телеграму упућеном учесницима форума, jавља Роjтерс.

Путин jе поручио да Русиjа не жели да буде изолована. "Само заjедничким деловањем, уз уважавање међусобних интереса и изградњу конструктивних односа, међународна заjедница може напредовати и обезбедити будући глобални развоj", поручио jе он.


фото AП/РИA Новости, Aлеxеи Друзхинин, Пресидентиал Преш Сервице

 

Извор: www.tanjug.rs

 

Из обраћања Владимира Путина на форуму

***

Треба нам је да ојачамо стабилност и да обезбедимо транспарентност у таквој стратешкој области као што је енергетска безбедност. Русија је увек бринула о свом угледу сигурног испоручиоца енергената у Европу. Данашњи ризици, а они се јављају, око испорука гаса за европски континент, настали су се не због наше кривице, већ непосредно треба се рећи, овде сви разумеју о коме се ради, због кривице земље-транзитера - Украјине, која је злоупотребљавала свој положај транзитера нашег гаса у Европу.

Ситуација је парадоксална. Украјина признаје уговор који је на снази и који је сама потписала 2009. године. Узгред, тај су уговор потписивали људи који данас заузимају те исте функције у украјинској влади. Потписавши, испуњавала је током низа година, али данас одбија да врши плаћање према њему, инсистирајући на повластицама које нису предвиђене уговором. Прича се да је у Украјини веома тешка економска ситуација. Знамо то и не само знамо већ и понашамо се на партнерски начин, покушавамо се да помагнемо. Прошле године, ви то знате, пружили смо огромни кредит - три милијарде долара, пружили смо попуст за прво тромесечје текуће године уз услов, желим да то истакнем, да је једно и друго било учињено уз услов исплате дуга и плаћања текућих рачуна.

Дуг није био ни само измирен, већ је порастао, текућа плаћања уопште се не врше, чак и са попустима. Желим да нагласим чак са попустима не плаћају.

***

Ајмо, погледајте шта се десило. Такав мали генезис догађаја. Украјина морала је да потпише Споразум о асоцијацији са Европском унијом. Ми смо апсолутно на савремени, дипломатски начин доказивали да предложени документ не одговара као минимум нашим руским интересима, имајући у виду присну кооперацију са привредом Украјине. У сфери наменске индустрије за нас ради 245 предузећа Украјине.

Да се замислите да нећемо сутра куповати ове производе. Шта ће са овим предузећима? Већина ће једноставно престати да функционише. Нећете куповати авиационе моторе за хеликоптере "Ми-8", ових хеликоптера једноставно нема на Западу. Тамо имамо много других примера, нећу губити време. Са бројкама у рукама доказивали смо да ће овај документ нанети велику штету. Предлагали смо - желим да то нагласим, да Ви мене чујете - да спроведу на апсолутно цивилизовани начин са нама разматрање барем ових питања, да нађемо решење.

Шта је било нама речено. Било је речено да се то нас не тиче. Ја се извињавам, не желим да никога увредим, али давно нисам видео такав снобизам. Нико није почео да разговара са нама, нама је било речено: "То нису ваша посла".

 

Путин: Поштоваћемо резултате избора у Украjини

 

СAНKT ПETEРБУРГ - Руски председник Владимир Путин изjавио jе данас да услови за одржавање председничких избора у Украjини не испуњаваjу међународне стандарде, али да ће Mосква поштовати вољу украjинског народа.

"Tенкови испаљуjу ватру, новинари се хапсе и као Гестапо их тамо држе трећи дан. Да ли су то одговараjући услови за одржавање избора?", рекао jе Путин на економском форуму у Санкт Петербургу, пренео jе Итар-Tас с.

Oн jе казао да ситуациjа у Украjини не испуњава међународне стандарде за одржавање избора, али и напоменуо да Украjинце треба пустити да их одрже.
"Mи схватамо да украjински народ жели да његова земља изађе из кризе. Oпходићемо се с поштовањем према њиховом избору", рекао jе руски председник, како преноси AфП.

Oн jе такође рекао да би било боље да се одржи референдум и усвоjи нови устав и да jе према актуелном уставу Виктор Jанукович и даље украjински председник.

 

Извор: www.tanjug.rs

 

 

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти