Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Владимир Путин о енергетској сарадни са Европом

Владимир Путин је током прес-конференције, одговарајући на питање о енергетској сарадњи са Европом, рекао:

 Што се тиче Турске, турска привреда исто доживљава раст. Она као и Азијско-Пацифичка регија  тражи додатне енергетске ресурсе. Изградили смо такозвани „Плави ток“ пре много година. И сада турски партнери постављају питање о томе, да се испорука пре свега повећа за потребе турског тржишта. Зар то значи да треба да се одрекнемо од тога?

Имамо с њима све базисне договоре, које су везане за формулу цене, за редослед испорука и тако даље. Оквирно упознати смо и знамо њихове потребе. Наравно да ћемо продати оно шта имамо и оно шта они траже. Свакако ћемо то радити.

Да ли је могућ такозвани европски хаб на граници Турске и Грчке? То не зависи од нас. То у значајној мери зависи од наших европских партнера. Ако желе да имају одрживу гарантовану и апсолутно јасну испоруку енергената из Русије, који се њима јако потребни, без транзитних ризика – одлично! Онда чемо да радимо.

Могуће онда да изађемо у Македонску преко Грчке, могуће да изађемо даље у Србију, могуће да се опет вратимо у Баумгартен, у Аустрију. Не желе? Па онда и нећемо. Просто питање је у томе да ни сада ни у блиској будућности се неће појавити јефтинијих и сигурнијих испорука него из Русије.

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти