Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Владимир Путин о политици Русије. 14. августа 2014. године

Председник Руске Федерације Владимир Путин је разговарао са члановима фракција политичких партија у Државној думи .

 

Русија ће се организовати и ослонити се на сопствене унутрашње резерве. Држава нема намеру да се повлачи из међународне заједнице већ да развија везе. Ипак, неће дозовлити да је занемарују, подвлачи Владимир Путин на Јалти, на сусрету са члановима фракција Државне думе.

Одлука о припајању Крима Русији- коначна је и не подлеже жалби. Владимир Путин, обраћајући се окупљенима на Јалти је подвукао да он рачуна на њихово активно учешће у реализацији програма за развој полуострва. Председник је уверен да ће Крим одиграти јединствену улогу помирења за Русију. Владимир Путин је подсетио да је током грађанског рата са почетка 20.века полуострво било место војних сукоба „црвених“ и „белих“. Управо са Крима је у емиграцију отишло више од 150 хиљада руских грађана. Према речима шефа државе, последњих месеци он добија много писама од потомака оних који су Русију напустили после грађанског рата. У овим писмисма потомци изражавају подршку, веру у Русију, наду да ће сутра бити боље за читаву државу, за Крим и за Севастопољ.

Током сусрета на кримској Јалти, било је речи о спољној политици. Према речима председника, руска политика мора бити мирољубива. У исто време, сви партнери Москве морају да схвате да је Русија велка суверена држава. Она располаже различитим средствима за обезебеђивање својих националних интереса- у тим смислу и оружаним снагама. Иако, приметио је Путин, то није лек: Русија нема намеру и не спрема се, како то чине неки људи „да носи са собом бритву по читавом свету“.

Што се тиче међународних споразума, које је потписала Русија- Москва ће деловати у том смислу исто као што то чини САД. То јест, у случају неопходности просто ће отказати одговарајући споразум- онда када буде сматрала то својим интересом и неопходним кораком за обезбеђење националних интереса- подвукао је председник.

Говорећи о санкцијама, које је Русија увела државама ЕУ, Владимир Путин их је означио не само као одговор: према речима шефа државе, то је још и начин да се подрже домаћи произвођачи. Осим тога, мере које је донела Москва отварају руско тржиште за нове партнере- који су за разлику од САД и ЕУ спремни за сарадњу. Путин је додао да су независно од спољнополитичке и спољноекономске конјунктуре, сада најважнији унутрашњи послови. Председник је појаснио да власти морају да се концентришу на решавање националних проблема. Главни задатак данас је обезбеђивање високог стандарда живота за грађане Русије. Будућност државе је у рукама Руса, уверен је Владимир Путин.

„Пажљиво пратимо шта се тамо дешава. Постављамо питања украјинском руководству и светској заједници, главним међународним организацијама и чинићемо све што од нас зависи да се конфликт што пре оконча“, рекао је Путин на сусрету с руским парламентарцима на Јалти.

Председник Русије је изјавио да се земља мора усредсредити на питања развоја, не сме дозволити да буде изолована од света и мора развијати односе с партнерима.

„Морамо мирно, достојанствено и ефикасно градити нашу земљу, не смемо се изоловати од осталог света, не смемо прекидати односе с партнерима, али не смемо ни дозволити однос непоштовања према нама“, рекао је председник на Јалти.

Председник је рекао да Крим може да помогне да се залечи рана коју је руски народ добио у драматичном расколу ХХ века, да повеже времена, епохе и врати Русију на свој историјски пут. Путин је саветовао парламентарцима, представницима политичких партија и религиозних организација, културним прегаоцима да размисле као да реализују овај задатак.

На развој одбрамбено-индустријског комплекса Русије ће бити издвојено 552 милиона долара.

Ради се о офанзивном и дефанзивном оружју које друге земље засад немају. Председник је додао да свет о многим таквим системима није ни чуо.

Читав тај посао – „то није милитаризација, али веома озбиљан импулс за развој одбрамбене индустрије“, закључио је председник.

Председник Русије је пред члановима политичких партија Државне думе рекао да је одговор на санкције Запада законит, основан и користан корак за руску економију.

„То није само узвратна мера. То је пре свега подршка домаћим произвођачима, отварање нашег тржишта за произвођаче оних земаља које желе да сарађују с Русијом и спремне су на такву сарадњу“, рекао је председник РФ.

 

Извор: http://serbian.ruvr.ru

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти