Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Владимир Путин одговара на питања новинара по резултатима посете Латинској Америци

Након посете Куби, Никарагви, Аргентини и Бразилу Владимир Путин одговорио је на питања руских новинара.

Питање: Прво питање се односи на новости последњих сати: САД су најавиле нове санкције према Русији.

Владимир Путин: Стварно?

Питање: Раније сте казали да Русија може да спреми одговорне мере. Какав ће бити одговор овог пута?

Владимир Путин: Треба да видим које су санкције у питању, то треба сагледати без журбе, полако. Међутим хтео бих да кажем да они који планирују у САД-у спољнополитичке акције на жалост (а то није неко запажање последњег времена, већ периода од 10-15 година) воде доста агресивну спољну политику и, према мојем мишљењу, доста непрофесионалну, јер било шта да почну – увек дође до проблема.

Видите: у Авганистану су проблеми, Ирак се распада, Либија се распада. Да није генерал Сиси преузео у своје руке Египат, Египат би се вероватно сада нашао у хаосу и грозници. У Африци – проблеми су у многим земљама. Додирнули су Украјину – и тамо проблеми.

Иначе сви би требало да схвате да морамо да се ослањамо на темељне принципе међународног права, унутрашњег права, да се веома пажљиво односимо према суверенитету, уставу, посебно у оним земљама које тек дижу на ноге, у којима је политички систем доста млад и још се није ојачао, а привреда је у фази развоја. 

Треба са великом бригом односити се према државним институцијама. Када се према њима понаша са ниподаштавањем, онда има тешких последица, то води ка дезинтеграцији и унутрашним конфликтима, сведоци којих смо сада у Украјини.

И они људи који подстичу земље да у њима дође до таквог развоја догађаја, никад не треба да заборављају да је крв војника регуларне војске, крв бораца отпора и цивила у првом реду на њиховим рукама, сузе мајки, удовица и сирочади су на њиховој савести, и они немају никаквог моралног права да пребацују ту одговорност на друге.

А шта треба да се ради заједно – наравно треба заједно позивати све стране конфликта у Украјини да без одлагања прекину борбе и да почну са преговорима. Међутим ми то на жалост не видимо од стране наших партнера, најпре од америчких партнера, који, као што се ми чини, обрнуто гурају садашње власти Украјине да настављају братоубилачки рат и казнену операцију. Таква политика нема перспектива.

Што се тиче различитих санкционих мера, већ сам говорио да оне по правилу имају ефекат бумеранга и нема сумње да у овом случају воде руско-америчке односе у ћорсокак и наносе њима озбиљан губитак. Убеђен сам да то наноси штету националним дугорочним стратешким интересима америчке државе и америчког народа.

Јако ми је жао да наши партнери иду заправо овим путем, али ми не затварамо врата за преговарачки процес за излазак из ове ситуације, да би се преговори изашли из ове ситуације. Надам се да ће ипак здрава свест и жеља да се сви проблеми реше мирним дипломатским путем, заправо та жеља превагнути.

Јако ми је жао да се није окупила контакт-група. Сматрам да сви они кога се то тиче и који имају утицај на стране конфликта треба да ураде све да се престане крвопролиће, и то одмах и са обе стране.

Треба уложити неопходне напоре да се све стране конфликта окупе заправо за преговарачким столом те да решавају проблеме, настале у земљи, заправо у току преговарачког процеса.

Владимир Путин: Пре свега, желим да истакнем да је Русија заинтересована, крвно заинтересована за то да се конфликт у Украјини престане што пре због целог низа разлога.

Не знам да ли постоји било која друга земља поред Русије и наравно Украјине која би била заинтересована за сузбијање крвопролића и регулисање ситуације у нашој суседној земљи. И због тога да тамо има много пријатеља и због тога да смо увек историјски имали посебне односе (тамо има много руских људи, људи за које је руски језик матерњи) и даље, имајући у виду привреду.

Али несумњиво је да је потребно да постигнемо (као што сам већ рекао) да се престане заправо војни конфликт, оружано супротстављање страна, да се прекине ватра, уз то, желим да истакнем са обе стране, и да стране конфликта седну за преговарачки сто. Полазим од тога да смо с тим у вези заинтересовани за то да би Украјини била пружана економска помоћ, укључујући од стране ММФ. Уједно са тиме, хтео бих да посебно обратим пажњу на то да је пракса пословања Фонда таква да се не пружа финансијска помоћ зараћеној земљи. Мислим, да је то исправно и сматрам да у случају са Украјином ова пракса треба да се настави. Зашто? Јер у земљи која ратује новац се издваја на једне циљеве, док се троши на друге. Новац се издваја на подршку привреде, социјалне сфере, али се упућује на борбена дејства и краде се по правилу под овим изговором. Ево је и у Украјини након издвајања прве транше кредита, на мој поглед, то се дешава. Например, значајан део ресурса требао је да се издвоји на подршку банкарског, финансијског сектора земље. Колико ја знам, заправо ова средства, значајан део ових средстава, био је пребачен у приватне банке украјинских олигарха. Где је тај новац, што се са њим догодило, у чијим џеповима он се на крају крајева нашао – о томе треба да знају сарадници ММФ-а,  јавност Украјине и оних земаља које се труде да подрже Украјину. Због тога је потребно да се сузбије борбена дејства, па тек онда да се издваја новац.

Поред свег тога предвиђало се да део ресурса који је добијен у оквиру прве транше, треба да се упути на измиривање обавеза по спољнотрговинским операцијама, посебно на исплаћивање дуга за испоручени од стране Русије енергенте. Нисмо ништа такође видели и нисмо видели никакав новац.

Са новцем ММФ-а дешава се заправо оно што се догађало са нашим кредитима укључујући три милијарде долара које је Украјина добила од Русије на крају прошле године  - нису дугови измирени, нити се текућа плаћања не врше. Такође имамо много питања поводом тога где је наш новац, где је нестао.

Уколико све оно о чему сам рекао буде испуњено, онда смо за то да подржимо Украјину али не тајкуна и лопова већ заправо украјински народ. То је веома важна ствар. Несумњиво је да се тако формулише предложени план и инструменти контроле њихове реализације како би нико није имао било које сумње да се новац упућује заправо овамо ради чега он се пружа земљи.

Владимир Путин: Обратили сте пажњу на то што сам тим поводом говорио у делу који се односи на бумеранг. Говорио сам о томе да мере које предузима администрација САД према Русије противурече, на мој поглед, националним интересима самих Сједињених Држава. Шта то значи?

То значи да например крупне америчке компаније желе да послују у Русије али наилазе на одређена ограничења губећи своју конкурентну способност у односу на друге светске енергетске компаније. Али ми смо пак пружили највећој америчкој компанији могућност да послује на подморском гребену. Да ли САД не жели да би она тамо радила?

Наносе штету својим највећим енергетским компанијама. Чему је све то? Ради тога да направивши једну грешку инсистирати на другој? Мислим да је то у најмању руку непрофесионални приступ. Раније или касније такви начини решавања међународних проблема мора да буду промењени али штету ће бити приморани да отпише заправо они који то чине. 

Превод: Амбасада Русије у Србији

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти