Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Владимир Путин у Минску о Украјини

Штета за руску економију због реализације споразума о асоцијацији Украјине и ЕУ може изнети више од 100 милијарди рубаља, изјавио је Владимир Путин. Он је нагласио да ће се на удару наћи читави индустријски сектори и пољопривреда, а штету ће осетити и Белорусија и Казахстан. 

Путин је нагласио да ће се због нулте стопе пореза увећати увоз производа из ЕУ на украјинско тржиште. Он сматра да се не сме заборавити на илегални реекспорт те робе на заједничко тржиште Царинског савета у украјинском паковању.

Русија се залаже за јачање сарадње ЕУ и Евроазијске економске заједнице, изјавио је Владимир Путин у Минску. Он је изразио наду да су сви учесници данашњег сусрета присталице стратешког циља – стварања јединствене економске зоне од Лисабона до Владивостока. Путин је нагласио да је спреман да преговара о било којим корисним за све стране варијантама.

Прелазак украјинске економије на стандарде ЕУ ће земљу за десет година коштати 165 милијарди евра, изјавио је Владимир Путин у Минску. Биће прекинуте партнерске везе с државама Царинског савеза у индустрији, финансијама, пољопривреди и транспорту. Путин је такође саопштио да ће Москва бити приморана да укине повластице за украјински импорт да би заштитила руског тржиште. То ће бити учињено у складу са споразумом ЗНД о зони слободне трговине и нормама СТО.

Русија је сигурна да се криза у Украјини не може решити оружјем, не узимајући у обзир интересе југоисточних области земље, без мирног дијалога с њиховим представницима, изјавио је Владимир Путин на сусрету лидера земаља Царинског савеза и председника Украјине уз учешће представника ЕУ.

„Спремни смо за размену мишљења о веома тешкој ситуацији у Украјини“, нагласио је председник Русије. Председник Руске Федерације Владимир Путин рекао је да је разговор са украјинским колегом Петром Порошенком би позитиван. Ово је руски лидер изјавио после сусрета у Минску. Шеф државе је рекао да је сусрет у том формату био користан. „Ја, заиста не знам како ће се то завршити. Али, у сваком случају имали смо могућности да још једном изнесемо нашу забринутост“, рекао је Путин. Он је, такође, нагласио да ће Русија чинити све у циљу мирног процеса и прекида крвопролића у Украјини. Путин је, такође, рекао да је на преговорима постигнута сагласност око пружања руске хуманитарне помоћи становништву југоистоку Украјине.

Контакт група Русија-Украјина-Европска унија састаће се у најскорије време, саопштио је портпарол шефа руске државе Дмитриј Песков. Према његовим речима, састав свих делегације биће на истом нивоу као раније.

У разговорима контакт групе о Украјини, одржаним крајем јула, учествовали су амасадор РФ у Украјини Михаил Зурабов, бивши председник Украјине Леонид Кучма и званични представник актуелног председника ОЕБС-а за Украјину Хајди Таљавини.

Извор: http://serbian.ruvr.ru

 

 

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти