Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Војна парада у Београду

БЕОГРАД - Војна парада поводом седам деценија од ослобођења Београда у Другом светском рату, којој присуствују председници Србије и Русије Томислав Николић и Владимир Путин данас је почела почасном артиљеријском паљбом и интонирањем српске химне.

Првој паради која се после 29 година одржана код Палате Србије и на Дунаву уз учешће око 4.500 припадника Војске Србије присуствује државни и војних врх Србије, представници делегације руског председника и многобројни грађани.

Учесницима параде и грађанима обратили су се Николић и Путин, кога су грађани приликом доласка у свечану ложу дочекали са овацијама.

Падобранци Специјалне бригаде извели падобрански десант, демонстрирајући по киши висок ниво обучености. Припадници те елитне јединцие Војске Србије су са државном и заставом Војске Србије прецизно слетели у близини споменика "Вечна ватра", праћени аплаузима бројних грађанина.

Војна парада потом је настављена свечаним дефилеом јединица Војске Србије.

Испред Палате "Србија" представиле су се пешадијске и тенковске јединице Војске Србије, док су на Дунаву, припадници Речне флотиле приказали своје умеће.

На војној паради "Корак победника" ангажовано је више од 300 различитих покретних средстава наоружања и војне опреме различите намене, укључујуци и ракетне системе "нева" и "куб", 

Ту су и самоходни вишецевни лансер ракета "Огањ", топ хаубица "Нора", тенкови М-84, противавионски топови "бофорс", али и нова средства наоружања, која ће тек бити уведена у наоружање Војске Србије - попут бесплитних летилца.

У саставу ешалона Речне флотиле налази се 14 бродова, десантно јуришни чамци, миноловци, брод посебне намене "Козара", патролни чамци и речни брод посебне намене "36 Шабац", у чијем приказаном умећу су уживали са Калемегдана бројни грађани.

Уз председнике Србије и Русије паради присуствују премијер Александар Вучић, председница парламента Маја Гојковић, министри у Влади Србије и представници дипломатског кора.

Ту су и бивши председник Србије Милан Милутиновић, премијер некадашње СРЈ Момир Булатовић, председник Републике Српске Милорад Додик, црквени великодостојници, градоначелник Београда Синиша Мали и бројне јавне личности.

Параду организују Министарство одбране и Војска Србије на основу одлуке председника Републике, а командант је, по наређењу министра одбране начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић.

Паради присуствују и бројни грађани који су аплаузима поздрављали припаднике наших опружаних снага током свечаног дефилеа испред Палате "Србија".

Извор Тањуг

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти