Председник Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Вјачеслав Володин борави у Београду са делегацијом поводом другог заседања Комисије за сарадњу Скупштине Србије и Државне думе Руске Федерације.

Володин је се састао са председником Србије Александром Вучићем, председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић и патријархом Српске православне цркве Иринејем.

Председница парламента Маја Гојковић захвалила је данас на принципијелном ставу Русије по питању Косова и Метохије, наводећи да Србија може поново да рачуна на подршку Русије у Унеско-у у случају новог покушаја такозваног независног Косова да постане чланица те организације УН.

 

Русија и Србија изграђују сарадњу руковођени интересима својих народа, изјавио је председник Државне Думе Русије Вјачеслав Володин.

Он је обратио пажњу на то да обе стране вреднују своја пријатељства. Володин је додао да су поједине земље Европе заборавиле на ослобођење од нацизма.

Вјачеслав Володин се на Гробљу ослободилаца Београда уписао у књигу жалост.

«Пре више од седам деценија наши народи су се заједно борили против нацизма. Обележја и споменици посвећени Другом светском рату служе као подсетник свима који данас живе да се налазимо у бесповратном дугу пред првоборцима, партизанима и војницима из позадине.

Они нису жалили своје животе да би поразили фашизам, како се ова трагедија никада не би поновила. Вечнаја памјат јунацима који су пали у борби за слободу и независност отаџбине, Европе и целог света!», написао је Володин.

Теме заседања Комисије су парламентарна сарадње две земље, учешће парламентараца у решавању питања регионалне стабилности и безбедности у билатералним и мултилатералним форумима, питање Косова и Метохије и улоге међународне заједнице у подржавању дијалога, парламентарна подршка економској, трговинској и културној сарадњи две земље.

«Стратешки спољнополитички приоритет Србије је сарадња са Руском Федерацијом и другим традионионално пријатељским земљама», рекла је Маја Гојковић на седници Комисије за сарадњу Скупштине Србије и Државне думе.

«Морамо да будемо јединствени у борби против тероризма, да се укључе сви. Док многи играју игре, људи гину», рекао је Володин.

Председник Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Вјачеслав Володин рекао је да очекује да се у борну против тероризма укључе све европске организације, а и Србија. «Србија је део Европе», рекао је Володин.

Председник Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Вјачеслав Володин састао се и са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

«Никада нећемо уводити санкције Русији, она нам је пријатељ заувек», рекао је Дачић.

«Никада нисмо један другог изневерили ни преварили», рекао је Володин.

Током претходног састанка Володина са Вучићем, председник Србије је рекао да је Путин светски лидер. Према речима Вучића, председник Русије «ради оно што је потребно нашим народима».

 

Преузето је са  https://srb.news-front.info