Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сусрет Александра Вучића у Москви са Владимиром Путином

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас у Москви са председником Руске Федерације Владимиром Путином о свим важним питањима и даљем унапређењу политичких и економских односа Србије и Русије.

Встреча с Премьер-министром Сербии Александром Вучичем. 

Вучић и Путин су закључили да искрено и истинско пријатељство српског и руског народа у будућности мора бити потврђено још конкретнијом и успешнијом сарадњом у свим сферама друштвеног живота.

Вучић је исказао захвалност председнику Руске Федерације на политичкој подршци коју та земља пружа у очувању територијалног интегритета Србије.
 

Путин: Русиjа рачуна на даљи развоj односа са Србиjом

Руски председник Владимир Путин изразио jе данас наду да ће у новоj влади Србиjе, какав год био њен састав, достоjно место заузети људи коjи придаjу значаjну пажњу развоjу односа између Србиjе и Русиjе, преноси агенциjа РИA Новости.

"Ваша странка jе убедљиво победила. Поред тога, неопходан броj места у парламенту добили су ваши савезници. Знам да ће се у блискоj будућности формирати влада. Желео бих да изразим наду да ће, без обзира на будући састав Владе Србиjе, у њоj достоjно место заузети људи коjи придаjу значаjну пажњу развоjу наших међудржавних односа“, изjавио jе Путин после састанка са премиjером Србиjе Aлександром Вучићем.

Oн jе Вучићу поручио да ће бити настављен рад на jачању међудржавних веза, на успостављању односа у области политичке сарадње, економиjе, на међународноj арени.

" Драго нам jе због ваше победе. И честитам вам“, рекао jе Путин Вучићу.

Вучић jе обећао да ће урадити све што jе до кабинета за развоj односа са Русиjом.

„Нама веома много значе односи са Руском федерациjом. Посебно ценимо и ваш лични допринос за развоj односа између наших земаља, за jачање односа у свим областима“, изjавио jе Вучић. 

Oн jе додао да ће нова влада у Србиjи бити формирана до средине jуна.

„Нама jе част и дужност да учинимо све како би се односи са Руском федерациjом развиjали по узлазноj линиjи, у свим областима, и у економиjи и у политици“, додао jе Вучић. 

Влада Србиjе jе раниjе саопштила да се премиjер Вучић састао данас у Mоскви са Путином, са коjим jе разговарао о свим важним питањима и даљем унапређењу политичких и економских односа између Србиjе и Русиjе. 

У саопштењу се наводи да су двоjица лидера закључила да искрено и истинско приjатељство српског и руског народа у будућности мора бити потврђено jош конкретниjом и успешниjом сарадњом у свим сферама друштвеног живота.

Премиjер Вучић захвалио jе председнику Руске федерациjе на политичкоj подршци коjу Русиjа пружа у очувању териториjалног интегритета Републике Србиjе.

Вучиће jе на свом Tвитер налогу, поводом сусрета са Путином, уз фотографиjу написао:

"Хвала председнику Путину на топлоj добродошлици."

Танјуг

Путинове изборне честитке и руске жеље

Русија сматра да ће у нову српску владу ући људи који ће допринети развоју односа двеју држава, казао је Владимир Путин током јучерашњег састанка Александру Вучићу у Москви. Током овог изненадног сусрета председник Руске Федерације честитао је премијеру Србије на победи на парламентарним изборима.

Да се Вучић налази у приватној посети Русији, први је јуче објавио прес-секретар Кремља Дмитриј Песков:

„У Москви се у приватној посети налази премијер Србије Вучић, а у оквиру његовог боравка у руској престоници је састанак и разговор са председником Путином”, навео је Песков, преноси „Спутњик”.

Путин је током разговора са Вучићем констатовао не само да је СНС убедљиво победио на изборима већ и да су неопходан број места у парламенту добили и његови савезници. „Знам да ће влада бити формирана ускоро. Желео бих да изразим наду да ће, без обзира на будући састав Владе Србије, у њој достојно место заузети људи који ће обратити посебну пажњу на развој наших међудржавних односа”, изјавио је Путин, што је објављено на званичном сајту председника Русије.

Он је нагласио да ће бити настављен рад на јачању међудржавних веза и успостављању односа у области политичке сарадње и економије на међународном плану.

​Путин: Желео бих да изразим наду да ће, без обзира на будући састав Владе Србије, у њој достојно место заузети људи који ће обратити посебну пажњу на развој наших међудржавних односа

„Драго нам је због ваше победе и честитам вам”, рекао је Путин Вучићу.

Премијер Вучић је захвалио председнику Руске Федерације на политичкој подршци коју Русија пружа у очувању територијалног интегритета Србије. Он је обећао да ће урадити све што је владе да се настави развој односа са Русијом.

„Нама веома много значе односи са Руском Федерацијом. Посебно ценимо и ваш лични допринос развоју односа између наших земаља и јачању односа у свим областима”, изјавио је Вучић.

Он је нагласио да ће нова влада у Србији бити формирана до средине јуна.

„Нама је част и дужност да учинимо све како би се односи са Руском Федерацијом развијали у свим правцима, у економији и политици”, истакао је Вучић.

Изјава Владимира Путина како су неопходан број места у парламенту добили Вучићеви савезници  у Београду је протумачена као сугестија руског председника, који би у новој влади волео да види и социјалисте Ивице Дачића. Ова порука је подстакла и расправу на друштвеним мрежама, где многи мисле да је Путин под савезницима мислио управо на СПС.

И пре пре две године, уочи састављања владе, медији су спекулисали да су Вучић и Дачић истога дана били одвојено у Москви на консултацијама. Њихове посете Русији, званично описане као приватне, никада званично нису биле потврђене.

Александра Јоксимовић, директорка Центра за спољну политику, каже за Радио Слободна Европа да у тумачењу ненајављеног састанка Вучића и Путина не треба заборавити и актуелни политички тренутак у Србији.

„Стиче се утисак да је председник Путин желео директно да се информише о процесу формирања Владе Србије и њеним будућим приоритетима”, сматра Јоксимовићева.

Упитана да ли Путин покушава да утиче на формирање владе, она одговара: „Све велике силе увек желе да имају такву врсту утицаја, што не значи да у томе увек и успевају. У овом тренутку се чини да је Путиново интересовање очигледно, с обзиром на начин на који је примио Александра Вучића. Са друге стране, имајући у виду да га је примио током приватне посете, он му је на неки начин учинио и част.” Вучић је последњи пут у Москви боравио у новембру прошле године, када се срео са руским председником и премијером Русије Дмитријем Медведевом, као и члановима руске владе. Вучић је тада отворио Српско-руски пословни форум и посетио Московски међународни форум иновативног развоја „Отворене иновације”.

Током тродневне посете састао се и са представницима руских компанија, са којима је разговарао о актуелним питањима трговинско-економске сарадње, укључујући реализацију заједничких пројеката из области енергетике, индустрије, транспорта и пољопривреде.

Политика

Вучић са Путином у Москви

"Ваша странка је убедљиво победила. Поред тога, неопходан број места у парламенту добили су ваши савезници. Знам да ће се у блиској будућности формирати Влада. Желео бих да изразим наду да ће, без обзира на будући састав Владе Србије, у њој достојно место заузети људи који придају значајну пажњу развоју наших међудржавних односа"“, изјавио је Путин после састанка са премијером Србије Александром Вучићем.

Путин је Вучићу поручио да ће бити настављен рад на јачању међудржавних веза, на успостављању односа у области политичке сарадње, економије, на међународној арени.

"Драго нам је због ваше победе. И честитам вам"“, рекао је Путин Вучићу.

Вучић је обећао да ће урадити све што је до кабинета за развој односа са Русијом.

"„Нама веома много значе односи са Руском Федерацијом. Посебно ценимо и ваш лични допринос за развој односа између наших земаља, за јачање односа у свим областима"“, изјавио је Вучић и додао да ће нова влада у Србији бити формирана до средине јуна.

„Нама је част и дужност да учинимо све како би се односи са Руском Федерацијом развијали по узлазној линији, у свим областима, и у економији и у политици“, додао је Вучић.

Влада Србије је раније саопштила да се премијер Вучић данас у Москви састао са Путином, са којим је разговарао о свим важним питањима и даљем унапређењу политичких и економских односа између Србије и Русије.

У саопштењу се наводи да су двојица лидера закључила да искрено и истинско пријатељство српског и руског народа у будућности мора бити потврђено још конкретнијом и успешнијом сарадњом у свим сферама друштвеног живота.

Премијер Вучић је захвалио председнику Руске Федерације на политичкој подршци коју Русија пружа у очувању територијалног интегритета Републике Србије.

Вучић је на Твитеру, поводом сусрета са Путином, уз фотографију написао: "Хвала председнику Путину на топлој добродошлици."

РТС

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти