Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Заменик министра за ванредне ситуације Едуард Чижиков: Главни поплавни талас је већ прошао

БЕОГРАД - Главни поплавни талас је већ прошао и повећање нивоа реке Саве у наредним данима не би требало да доведе до критичне ситуације, рекао је данас заменик руског министра за ванредне ситуације Едуард Чижиков.

Доказ такве тврдње је Обреновац, где је ниво воде од јуче опао 1,7 метара, рекао је Чижиков новинарима у амбасади Русије у Београду.
"Наши спасиоци заједно са српским полицајцима сада су усредсређени на пружање помоћи онима који се налазе у Обреновцу, неки од њих раде на чувању објекта, достављању животне намирнице и слично", навео је заменик руског министра за ванредне ситуације.

Он је додао да су руски спасиоци организовали и сопствени мониторинг нивоа воде у насељу Прогар и спремни су да одмах реагују уколико буде било потребно.

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин рекао је да је Руска Федереација реаговала "веома брзо на братски начин" . Додао је да је од позива српског премијера Александра Вучића званичној Москви да помогне, до полетања првог авиона из Русије за Србију требало мање од 24 часа.

Првим авионом, у Ниш, у петак, 16. маја стигла су 73 руска спасиоца који су три сата касније били укључени у прве акције спасавање у Обреновцу и околини, а са још два руска авиона стигло је 47 тона хуманитарне помоћи Србији.

Хуманитарна помоћ Русије се састоји од 40 моторних чамаца, 30 генератора - мобилних агрегата електричне енергије довољних за снабдевање 60-70 домаћинстава, 18 пумпи за испумпавања воде и топлотних топова за сушење мокрог простора. Помоћ је укључила и прехрамбене намирнице, ћебад и остале потребштине, навео је Чепурин.

Директор Српско-руског хуманитарног центра у Нишу Виктор Сафијанов најавио је да ће сутра у 8.00 часова бити одржан састанак у Министарству унутрашних послова Србије коме ће присусутвовати заменика руског министра Чижиков.

На састанку ће бити сумирани резултати и размотрена даља потреба за спасиоцима, при чему ће тим из Москве узети у обзир предлоге српске стране, навео је Сафијанов.

Извор: Танјуг

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти