Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Заседање Савета Безбедности Русије

 

***

  • Владимир Путин на седници националног Савета безбедности изразио уверење да сценарији „обојених револуција“ у РФ неће проћи, иако постоје покушаји споља да се ситуација дестабилизује
  • Иза тих покушаја стоји намера да се дестабилизује друштвено-политичка ситуација у Русији, да се она ослаби, да се удари по осетљивим, проблематичним местима. Такви покушаји „свакако постоје и постојаће“.

         ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин изјавио је да „никакве војне претње, опасности по суверенитет и територијалну целовитост земље тренутно нема“.

„Гаранција за то је стратешка равнотежа снага у свету“ - истакао је шеф руске државе на седници Савета безбедности РФ.

         Путин је нагласио да Русија „стриктно поштује норме међународног права и своје обавезе према партнерима“.

         Он рачуна на то да ће и друге земље поштовати националне интересе Русије, а да ће спорна питања решавати правним путем.

         Председник Русије је критиковао схватање демократије у појединим земљама.

         Он је истакао да поједине земље ради остваривања сопствених циљева „користе механизме конкурентске борбе на међународној позорници“.

          „То се тиче и економске сфере, и политичке“ - прецизирао је Путин.

         По његовим речима, „за то се користе могућности тајних служби, савремене информационо-комуникационе технологије, канали зависних и „џепних“ организација, механизми такозване меке силе“.

          „Све то се, очигледно, у неким земљама сматра демократијом“, - казао је руски лидер.

         Он је поставио задатак: „Ми морамо да адекватно реагујемо на те претње. И, што је најважније: да радимо системски, да решавамо проблеме који садрже потенцијални ризик за јединство наше земље и друштва“.

         Владимир Путин је изразио уверење да сценарији „обојених револуција“ у РФ неће проћи, иако постоје покушаји споља да се ситуација дестабилизује.

         Говорећи о сценаријима спољне дестабилизације у различитим земљама (путем такозваних обојених револуција), Путин их је назвао неприхватљивим, јер руше постојећи светски поредак.

          „Нема сумње, отворено такве методе против Русије неће успети“ - истакао је руски председник.

         Путин је уверен да рецепти који делују у слабим и несамосталним државама „код нас неће проћи“.

          „Наши људи, наши грађани, грађани Русије то неће дозволити. И никада неће прихватити“ - закључио је он.

         Он је уверен да покушаји да се дестабилизује друштвено-политичка ситуација у Русији, да се она ослаби, да се удари по осетљивим, проблематичним местима - „свакако постоје и постојаће“.

          „С циљем да нас, пре свега, учине попустљивијим приликом решавања међународних питања у интересу других држава“ - истакао је Путин.

Извор: fakti.org

***

МОСКВА - Русија ће адекватно и пропорционално реаговати на приближавање војне инфраструктуре НАТО-а границама Русије и неће игнорисати размештање глобалне противракетне одбране и повећање залиха стратешког оружја високе прецизности, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.

Путин је на седници Савета за безбедност Русије у Москви рекао да се снаге НАТО-а "демонстративно јачају на теритоирји источноевропских земаља".
"Шта се дешава? Фактички се формација снага НАТО-а на територији источноевропских земаља демонстративно јача, између осталог, у водама Црног и Балтичког мора", рекао је Путин а преноси Итар-Тас с.
"Често нам говоре да је систем противракетне одбране одбрамбени. Уопште не, то је офанзивни систем, део офанзивног одбрамбеног система САД, изнетог на периферију", казао је Путин.

"Шта год говориле наше стране колеге, добро видимо шта се у стварности дешава (...) Расту размере и интензитет оперативне и борбене припреме (...) Неопходно је у потпуности и на време реализовати све планиране мере за јачање одбрамбене безбедности земље,

Руски председник је, притом, рекао да Русији и њеној територијалној целовитости тренутно не прети ништа.
"Никакве војне претње, претње суверенитету, територијалној целовитости земље, данас нема", рекао је он и додао да је за то гаранција "стратешка равнотежа снага у свету".

Према његовим речима, Русија "строго поштује норме међународног права, своје обавезе према партнерима".
"Русија не улази ни у какве алијансе, и у том је у знатном степену залог нашег суверенитета", подвукао је Путин.
Председник Русије је изразио очекивање да ће и друге земље и савези уважавати националне интересе Русије, а да ће се спорна питања решавати "искључиво дипломатским путем, преговорима" и да се нико неће мешати у унутрашња питања Русије.

Русија ће, како је истакао, учинити све што од ње зависи ради опсежне и транспарентне истраге катастрофе малезијског "боинга" у украјинском ваздушном простору.

Изражавајући још једном саучешће породицама погинулих, Путин је назвао пад авиона "ужасном трагедијом".
"Нас позивају да извршимо утицај на устанике на југоистоку. Све што је у нашој моћи, понављам, наравно да ћемо урадити", рекао је председник Русије, додајући међутим да је то "апсолутно недовољно" и да је потребно позвати и кијевске власти да поштују "елементарна правила понашања" и уведу "макар на кратко прекид ватре ради истраге".

Путин је изразио револт због украјинског тенковског напада на Доњецк у време док су предаване "црне кутије" срушене летелице.
"Међународни стручњаци који су дошли на место трагедије нису могли главе да промоле", рекао је он и додао да устаници нису могли да пуцају сами на себе.

Путин је на седници, такође, критиковао схватање демократије у неким земљама, рекавши да ради достизања циљева одређене земље "користе механизме конкурентске борбе на међународној арени".
"За то се ангажују капацитети специјалних служби, употребљавају модерне информативно-комуникационе технологије, канали зависних 'филијала', механизми тзв. меке силе (...) Све се то у неким земљама схвата као демократија", рекао је руски лидер.
"Ми треба одговарајуће да реагујемо на те претње и најважније је радити систематски, решавати проблеме, који носе потенцијални ризик за јединство наше земље и друштва", казао је Путин.

Председник Русије је рекао да се у низу земаља које воде независну политику тренутно дешавају "државни преврати, изазвани и финансирани споља".
"Све чешће се у свету чује језик ултиматума и санкција а сам појам државног суверенитета се урушава. Неугодне земље и режими који спроводе независну политику или су се просто нашли на путу нечијим интересима, дестабилизују се", навео је руски председник.

"Често се акценат ставља на радикалне националистичке, па и неофашистичке и фундаменталистичке снаге - као што се дешавало у многим земљама постсовјетског простора и како се дешава сада у Украјини".

Према његовим речима, људи су дошли на власт оружаним и антиуставним путем, после избора су се на челу државе поново нашли они који су финансирали или спроводили преврат, а део становништва, који се не слаже са таквим развојем догађаја, силом покушавају да угуше, без икаквог покушаја да се одрже бар неки преговори.

У Русији, како је нагласио, није могућ сценарио "обојених револуција", иако се "покушаји да се ситуација уздрма споља предузимају и предузимаће се", како би Русија постала подложнија утицају на међународној арени.

Путин је изразио уверење да рецепти који се примењују на слабе и неуспеле државе у Русији "неће функционисати".
"Наши људи, наши грађани, грађани Русије то неће допустити", рекао је он

Извор: Тањуг

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти