Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Завршена воjна вежба "Словенско братство 2016."

Маневри завршени, „Словенско братство“ се наставља

10. новембар 2016. Катарина Лане
Међународна војна вежба „Словенско братство 2016“, која је почела у Србији 3. новембра, завршена је 9. новембра. Припадници оружаних снага Русије, Белорусије и Србије увежбавали су антитерористичке акције, мировне операције и дејства приликом ликвидације наоружаних банди.
Учения "Славянское братство"
Илустрација: Прес-фото Амбасаде РФ у Србији.

У маневрима је учествовало преко 700 специјалаца: 212 падобранаца руског ратног ваздухопловства, 56 војника из Белорусије и 450 из Србије. У понедељак, првог дана војне вежбе аеродром „Ковин“ су надлетали војно-транспортни авиони ИЛ-76МД из којих су десантирани војници и специјална техника. Одмах после атерирања падобранци су извршили напад на условне „терористе“ и операцију „чишћења“ и успостављања контроле над аеродромом. Изнад окупљених представника војске и новинара летели су хеликоптери Ми-8Т и Ми-17-В5. 

 

Прес-фото Амбасаде РФ у Србији.Прес-фото Амбасаде РФ у Србији.

Други дан маневара је протекао на стрелишту Орешац, а трећи и завршни на полигону Пасуљанске ливаде. Нажалост, временски услови нису дозволили да се до краја испуни програм трећег дана. Ипак је извршена тактичко-техничка смотра војника и технике којој је присуствовао председник Србије Томислав Николић.

Томислав Николић, председник Србије

Томислав Николић.Прес-фото Министарства одбране СрбијеТомислав Николић.Прес-фото Министарства одбране Србије

„Пренели смо се у давну ситуацију када су те војске заједно ратовале против светског непријатеља. Дакле, војска Србије наставља увежбавање са војскама из многих држава света. Не дај Боже да треба заједно да ратујемо. То ваљда више нико не жели. Али нећете наћи државу која неће да вежба своју војску. Ми имамо добре односе са ОДКБ-ом. Тачно је да смо ми раније почели да сарађујемо са НАТО-ом, али не као држава или војска која ће бити чланица НАТО-а, него као држава која зна да је потпуно окружена земљама-чланицама НАТО-а. Са војском Русије и Белорусије ми смо имали две или три вежбе, а са земљама-чланицама НАТО-а скоро сто вежби. Сарађујемо са свима. Нећемо ваљда да гледамо на вагу колико смо са ким имали вежби. Ми вежбе имамо да бисмо нешто увежбавали, а не да покажемо како смо са неком војском више, а са неком мање. Ми смо земља која се определила за војну неутралност и то ћемо ми испоштовати. Ако питате мене, ми ћемо бити војно неутрални, а ако би грађани Србије одлучили другачије, онда они не заслужују оваквог председника и требаће им неки други“.

 

Илустрације: Прес-фото Амбасаде РФ у Србији.
 
Прес-фото Министарства одбране Србије
 
Завршни дан маневара је са званичном делегацијом посетио и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, који је за Руску реч дао следећу изјаву:

„Словенско братство“ је јединствени облик војне сарадње. Србија је на тај начин још једном потврдила своју државну политику војне неутралности, и ванблоковског статуса. Главна претња за све нас данас је тероризам. „Словенско братство 2016“ је посвећено управо супротстављању тероризму. Ово су завршне вежбе за ВДВ Русије ове године. И симболично је да затварамо годину заједно са нашом белоруском и српском браћом. Постоји потпуно узајамно разумевање учесника око неопходности да се настави оваква пракса. Тространа војна сарадња ће бити настављена. Вежбе „Словенско братство 2017“ очекујемо да ће се одржати у истом саставу догодине у Белорусији. 

 Команданти јединица из земаља које су учествовале у „Словенском братству 2016“ задовољни су степеном борбене готовости и професионалношћу припадника оружаних снага.

Прес-фото Амбасаде РФ у Србији.Прес-фото Амбасаде РФ у Србији.

Генерал-мајор Олег Пољгујев, команда Ратног ваздухопловства Русије

„Мени као представнику падобранских десантних јединица прија да гледам ову војну вежбу. Високо смо оценили координацију наших штабова и уиграност нашег људства, а детаљну анализу ћемо касније извршити. Лично сматрам да је десантна падобранска јединица одлично извела вежбу. Ми треба да наставимо заједничке тактичке активности јер то даје печат нашој војној сарадњи, збија наше редове и омогућава да проширимо наше маневре на већу територију, да усавршавамо координацију и уиграност наших војника, и да увежбавамо тактичка дејства“.

Олег Пољгујев. Прес-фото Министарства одбране СрбијеОлег Пољгујев. Прес-фото Министарства одбране Србије

Ово није прва заједничка вежба наших земаља. У Никинцима је 2014. године изведена вежба „Срем 2014“. Прошле године смо се срели у Новоросијску. Већ се зна где ће бити одржани маневри следеће године – на реду је Белорусија.

Прес-фото Амбасаде РФ у Србији.Прес-фото Амбасаде РФ у Србији.

Олег Белокоњев, начелник Генералштаба Белорусије

Олег Белокоњев. Прес-фото Министарства одбране СрбијеОлег Белокоњев. Прес-фото Министарства одбране Србије

„Ми свакако ову војну вежбу оцењујемо позитивно јер она даје могућност да се увежба координација у систему управљања и да се оствари приступ методици рада специјалних јединица, мировних јединица које имају циљеве и задатке везане за борбу против тероризма, као и да упознајемо нови терен. И свакако, на таквим маневрима се продубљује пријатељство међу словенским народима“.

 

Прес-фото Амбасаде РФ у Србији.
Прес-фото Амбасаде РФ у Србији.
 
 
Преузето је са http://ruskarec.ru

 

Завршена воjна вежба "Словенско братство 2016."

 

ПAСУЉAНСKE ЛИВAДE - На полигону “Пасуљанске ливаде” 9. новембра jе одржан техничко-тактички збор, чиме jе успешно завршена заjедничка вежба "Словенско братство 2016.", у коjоj jе учествовало више од 700 припадника Воjске Србиjе, руских ваздушно - десантних снага и оружаних снага Белорусиjе.

Вежби jе присуствовао и председнилк Србиjе Tомислав Николић коjи jе поручио да Воjска Србиjе наставља увежбавања са воjскама многих држава у свету и да га радуjе што наши воjници могу потпуно равноправно да испуњаваjу задатке у тим вежбама.

"Нажалост, због временских услова нисмо видели све активности коjе представљаjу завршницу вежбе три воjске, а пренели бисмо се у ситуациjу када су те воjске заjедно ратовале против светског неприjатеља", рекао jе Николић новинарима.

Oн jе казао да се у претпостављеноj борби против тероризма имамо заjеднички интерес и не постоjи држава коjа нема интерес да се бори против тероризма.

Николић jе честитао официрима и воjницима што и наша држава издваjа и оно мало што има како би они били боље увежбани, обучени и спремни.

"Не дао Бог да треба заjедно да ратуjемо, то ваљда нико више не жели, али нећете наћи државу коjа неће да увежба своjу воjску", рекао jе председник државе и поручио воjницима да су постигли изванредне резултате.

Начелник Oдсека за извиђање ваздушно десантних jединица руске воjске, генерал маjор Aлек Пољгуjев, оценио jе вежбу као одличну и одрађену за високу оцену.

"Вежба jе била противтероритсичка, одрадили смо заjедничким снагама све задатке против терориста", рекао jе Пољгуjев.

Руски генерал jе навео да су биле искоришћење све техничке могућности, и у погледу људства и наоружања, и да jе све одрађено какоа jе и планирано.

Начелник Генералштаба оружаних снага Белорусиjе и заменик министра одбране Oлег Белокоњев казао jе да jе вежба “Словенско братство” већ постала традиционална, jер jе прва изведена прошле године у Русиjи, ове у Србиjи, а следећа ће бити у Белорусиjи 2017. године.

"Све те активности су већ унете у план билатералне воjне сарадње са следећу годину”, истакао jе он и додао да се вежбама развиjа и приjатељство словенских народа.

“Вежба jе била одлична, и даjе могућност да се увежбаjу активности на заjедничкоj сарадњи, као и да се увежбаjу сва деjства коjа се тичу борбе против тероризма, да видимо на ком нивоу и на коjе начине три воjске решаваjу то питање”, рекао jе Белокоњев.

Вежба, чиjи jе циљ унапређење оперативних способности за решавање такичких и ватрених задатака за извођење противтерористичке операциjе у мултинациналном окружењу, реализована jе од 3. новембра до данас на аеродромима и полигонима Воjске Србиjе.

Oд 3. до 6. новембра изведена су заjедничка увежбавања, док jе вежба изведена од 7. до 9. новембра, на аутоматизованом стрелишту “Oрешац”, аеродромима “Kовин” и “Батаjница” и полигону “Пасуљанске ливаде”.

У вежби jе учествовало 212 припадника ваздушно десантне воjске оружаних снага Русиjе, 56 припадника оружаних снага Белорусиjе и 450 припадника Воjске Србиjе.

Oд наоружања и воjне опреме на вежби су коришћени авиони "Иљушин ИЛ-76", хеликоптери MИ-8, MИ-17, "газела" и "гама", борбена возила пешадиjе (БВП-80), оклопни извиђачки аутомобили (БРДM-2), оклони транспортери (БMД-2), полициjска борбена возила, самоходне хаубице 122 мм, квадрицикли и друга средства.

Вежба "Словенско братство 2016" нааставак jе сарадње ваздушно десантних jединица орузаних снага Русиjе и специjалне бригаде ВС започете извођењем везбе "Срем 2014" на полигону "Никинци" у Србиjи.

Прошле године, вежба "Словенско братство 2015" изведена jе на териториjи Русиjе и на њоj су први пут, поред оружаних снага Русиjе и Србиjе, учествовали и белоруске воjске.

Припадници оружаних снага Русиjе и Белорусиjе боравиће у Србиjи до 14. новембра.

Преузето је са www.tanjug.rs

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти