Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Железнице Србије и "РЖД Интернешенел" потписали Анекс уговора о руском кредиту

Генерални директор Зелезница Србије Драгољуб Симоновић и генерални директор "РЖД Интернешенел", фирме Руских државних железница, Сергеј Павлов у присутству Амбасадора Русије у Србији Александра Чепурина потписали су данас у Београду Анекс 2 уговора о руском кредиту за реконструкцију и модернизацију шест деоница на Коридору 10, у дужини од 112 километара.



Реч је о деоницама Рума-Голубинци, Сопот Космајски-Ковачевац, Мала Крсна-Велика Плана, Винарци-Ђорђево, Врањска Бања-Ристовац и Бујановац-Букаревац. Вредност посла обухваћеног анексом износи 89,9 милиона долара.

Симоновић је рекао да ће средином године почети ремонт две деоница Рума -Глубинци и Спот -Младеновац, које ће бити завршене за 220, односно 170 дана. Крајем године или почетком наредне почеће ремонт преостале три деонице на Коридору 10, чиме ће бити омогућен бржи и квалитетнији саобраћај.

Он је навео да је на тим пругама брзина возова од 30 до 40 километара на сат, а између Мале Крсне и Велике Плане 60, док цех после ремонта износити 100 до 120 километара на сат. На деоницама јужно од Ниша брзина ће се повећати на 80 километар на сат.



Симоновић је навео да су Железнице из кредита ЕБРД обезбедиле потребне материјале за пруге у вредности од 25 милиона евра. Он је додао да ће на свим деоницама бити реконтруисана и сигурносна сигнализација, телекомункациона постројења и грађевинкса структура.

Директор је подсетио да је реконструкција и модернизација деоница на Коридору 10 један, од пет пројеката модернизације српских железница који се финансира из руског државног кредита, укупне вредности око 800 милиона долара.

Он је најавио је да ће следеће године на српским пругама бити 60 нових возова и да ће из Русије бити набаљене дизел локомотиве за 100 милиона долара.

Павлов је рекао да је успешно решен највећи проблем, а то су различити стандарди између руских и српских железница и да ће у реконструкцији пруга бити примњена најсавременија светска технологија. Већ је стигла машина из Аустрије, са немачким колегама се раде инжењеринг послови, а разматра се, како је рекао, и коришћење француске технологије.

Он је најавио и да ће почетком следеће недеље бити потписан споразум са српским подизвођачима на електрификацији пруге Београд-Панчево, предвиђене Анексом један.

Амбасадор Русије Александар Чепурин најавио је да ће радови почети најкасније за две недеље, истакавши да је најважније да се испоштују рокови. Он је оценио да ће реализација пројекта потпуно променити Србију, јер су пруге крвоток једне земље.

Извор: ТАНЈУГ

Категорије: Економија

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти