Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

ЗИЛ – руска лимузина за Владимира Путина

ЗА КООРДИНАЦИЈУ И КОНТРОЛУ ПРОЈЕКТА ЗАДУЖЕНИ СУ ИНЖЕЊЕРИ НЕМАЧКЕ КОМПАНИЈЕ PORSCHE

* Нови ЗИЛ ће бити мало дужи него Mercedes S 600 Guard Pullman (6356 мм), којим се тренутно вози шеф руске државе, добиће мотор на бензин V12 и оклопну заштиту класе В6/В7

________________________________________________________________________________________________

У КРЕМЉУ ће за који дан бити одржан мали сајам аутомобила, на коме ће руским државним функционерима бити приказана најновија достигнућа у оквиру пројекта Кортеж. Конкретно, високи гости ће моћи да виде концепте председничке лимузине, теренског возила и мини-аутобуса.

Сва три прототипа направио је Централни научно-истраживачки институт за аутомобиле и моторе (НАМИ). Детаљно су урађени спољашњи изглед и ентеријер лимузине за шефа државе, а сам прототип већ може да се креће, пошто му је привремено постављена платформа страног аутомобила која одговара по димензијама. Остали аутомобили су само статичне макете у пуној величини и још нису мобилне.

Нови председнички ЗИЛ подсећа на Стаљинов ЗИС110, који је генералисимус користио од 1945. године, само што су му фарови правоугаони.

Нови ЗИЛ ће бити мало дужи него Mercedes S 600 Guard Pullman (6356 мм), којим се тренутно вози шеф руске државе, добиће мотор на бензин V12 и оклопну заштиту класе В6/В7.

Сваки аутомобил ће коштати најмање 20 милиона рубаља, што је уобичајена цена за аутомобиле ове класе — на пример, Mercedes-Benz S 65 AMG без оклопне заштите кошта у Русији 12 милиона рубаља.

За координацију и контролу пројекта задужени су инжењери немачке компаније Porsche, каросерију ће пројектовати немачки EDAG, док још увек није изабран страни партнер за прављење мотора. Као могући кандидати, помињу се компаније познате по својим пројектима у области производње мотора – FEV, AVL и Ricardo.

Засад радови у оквиру пројекта Кортеж иду по плану. Пре две недеље је руски министар индустрије Денис Мантуров изјавио да први аутомобил из овог пројекта треба да буде представљен већ почетком следеће године, и да су већ познати датуми представљања концепата. Тренутно – само за ограничени круг лица, али ће касније „ЗИЛ за председника“ моћи да купи свако.

 

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти